Review KSF 22 oktober 2021

Gepubliceerd op 13 december 2021 om 13:24

Review deelnemer  12, Femke

Als anderen me vragen hoe mijn Kamp Special Forces was, is mijn eerste antwoord telkens: “intens”. Daarna volgt dan een vrijwel onstopbare stroom van enthousiaste verhalen over dat weekend.

 

Bijvoorbeeld over hoe we direct na de fit-test al meteen in het militaire regime werden geconditioneerd. Dit is je opdracht, zoveel tijd krijg je ervoor, je zal het als team moeten regelen, en falen heeft gevolgen. Simpel concept, maar toch nog vaak een harde leerschool. Gelukkig waren de instructeurs zo hulpvaardig om je telkens hieraan te herinneren ;)

 

Het was een goed georganiseerd kamp, waarbij kosten nog moeite werd bespaard om de ‘special forces beleving’ zo reeël en volledig mogelijk te maken. De enorm professionele begeleiding door de instructeurs, hoofdinstructeur, medic en een handjevol vrijwilligers maakte dat ik me altijd veilig, gesteund en gemotiveerd heb gevoeld om het maximale uit de beleving te halen.

Door alle uitdagingen en opdrachten werd onze super leuke groep deelnemers in korte tijd een hechte club, die elkaar continue hielpen en aanmoedigden.

 

De verschillende onderdelen waren super afwisselend. Uiteraard de verwachtte fysieke opdrachten, waarbij je werd uitgedaagd om dieper, verder, harder en sneller te gaan dan je dacht te kunnen. Maar ook praktische (militaire) vaardigheden en technieken, theoretische kennis en toepasbaarheid, zorgen voor jezelf en je teamgenoten, en samen een missie uitvoeren.

Daarbij dan nog een heel stel activiteiten die je wat andere grenzen doen opzoeken dan alleen het fysieke; incasseren, aanpassen, hoogtes, donker, water, dreiging, oriënteren, focussen en ga zo maar door. Voeg daar dan nog de uitdaging aan toe om dat allemaal te doen met heel weinig slaap en voedsel, en je hebt een unieke en enorm waardevolle ervaring.

 

Ik begon aan het kamp zonder te weten wat ik precies kon verwachten, maar met duidelijke doelstellingen. Ik zoek graag mijn grenzen op en wil mezelf uitdagen, maar hoe ver kan ik mezelf nu echt gepust krijgen? Kan ik doorgaan als ik denk niet verder te kunnen? Hoe functioneer ik nog onder extreme omstandigheden? Hoe profileer ik me in een groep als iedereen het zwaar heeft?

 

48 Uur later had ik een dosis zelfkennis, inzichten en ervaringen waar geen enkele cursus aan zou kunnen tippen. Ik ben dieper gegaan dan ik ooit ben geweest, maar ik heb geleerd dat ik veel meer aankan dan ik voor mogelijk had gehouden. Het is bizar hoe snel de doorgemaakte ‘ontberingen’ naar de achtergrond verdwijnen, en alleen de positieve prestaties overblijven. Na de evaluatie en afsluiting kon ik alleen nog maar gloeien van trots, op mezelf en “mijn team”. Een gevoel waar ik nog heel lang op kan teren, als ik terugkijk op deze fantastische levenservaring!